Creatine, waarom is het zo populair?

Gepubliceerd op 25 mei 2023 om 10:03

Creatine monohydraat is een van de meest bestudeerde en populaire supplementen in de wereld van esthetische krachtsport. Het staat bekend om zijn potentiële voordelen voor kracht, spiergroei en prestaties. In deze blogpost ga ik de rol van creatine monohydraat bespreken, hoe het werkt en wat de wetenschap erover zegt.

Afbeelding: HowToGym / Unsplash

Wat is Creatine Monohydraat?
Creatine is een stof die van nature voorkomt in ons lichaam en een rol speelt in de energievoorziening van spieren. Creatine monohydraat is een geconcentreerde vorm van creatine die als supplement wordt gebruikt om de beschikbaarheid van creatine in het lichaam te verhogen.

Voordelen van Creatine Monohydraat:
Creatine monohydraat heeft verschillende mogelijke voordelen voor esthetische krachtsporters:

  1. Toename in kracht: Creatine monohydraat kan de spierkracht vergroten, waardoor je in staat bent om zwaardere gewichten te tillen tijdens je trainingen. Dit kan leiden tot een grotere trainingsprikkel en uiteindelijk tot meer spiergroei.

  2. Spiergroei: Creatine monohydraat kan helpen bij het vergroten van de spiermassa. Het verhoogt de waterretentie in de spiercellen, waardoor ze volumineuzer kunnen lijken. Bovendien kan creatine de eiwitsynthese stimuleren, wat belangrijk is voor spierherstel en -groei.

  3. Verminderde vermoeidheid: Creatine monohydraat kan vermoeidheid tijdens intensieve training verminderen. Het verhoogt de beschikbaarheid van adenosinetrifosfaat (ATP), een energiebron voor spiercontractie, waardoor je langer op hoge intensiteit kunt trainen.

  4. Verbeterde herstel: Creatine monohydraat kan het herstelproces na intensieve training versnellen. Het kan helpen bij het verminderen van spierschade en ontsteking, waardoor je sneller kunt herstellen tussen trainingssessies.

Dosering:
De meest gebruikte en onderzochte doseringsaanbeveling voor creatine monohydraat is een oplaadfase gevolgd door een onderhoudsfase:

  1. Oplaadfase: neem gedurende de eerste 5-7 dagen dagelijks 20 gram creatine monohydraat verdeeld over 4-5 gelijke doses. Dit helpt om snel de creatinevoorraden in je spieren te verhogen.

  2. Onderhoudsfase: na de oplaadfase, ga over naar een dagelijkse onderhoudsdosis van 3-5 gram creatine monohydraat. Deze dosis helpt om de verhoogde creatinevoorraden in stand te houden.

Timing:
Creatine monohydraat kan op elk moment van de dag worden ingenomen, maar het kan nuttig zijn om het in te nemen rondom je trainingen voor optimale absorptie en effectiviteit. Je kunt ervoor kiezen om het voor, tijdens of na je training in te nemen.

Vochtinname:
Het is belangrijk om voldoende water te drinken bij het gebruik van creatine monohydraat om gehydrateerd te blijven. 

Conclusie:
Creatine monohydraat is een supplement dat potentieel gunstige effecten heeft voor esthetische krachtsporters, waaronder toename in kracht, spiergroei, verminderde vermoeidheid en verbeterd herstel. Het is een van de meest onderzochte en effectieve supplementen op de markt en heeft daarbij consistent positieve resultaten laten zien.

Een echte aanrader dus!!


Referenties:

Buford, T. W., Kreider, R. B., Stout, J. R., Greenwood, M., Campbell, B., Spano, M., ... & Antonio, J. (2007). International Society of Sports Nutrition position stand: creatine supplementation and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 4(1), 6.

Cooper, R., Naclerio, F., Allgrove, J., & Jimenez, A. (2012). Creatine supplementation with specific view to exercise/sports performance: an update. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 9(1), 33.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.